Igår hade jag lite Luciafirande här hemma med några vänner. De sista gick hem efter midnatt och jag somnade gott. Så mysigt när man får till sånna här kvällar. Alla har sitt och det är inte alltid lätt. 2026 vill jag lägga mer tid på vänskap. Det känns enklare nu när barnen blir äldre. Jag älskar att planera menyer. Till dessert åt vi hallon cheesecake med seg havsbotten. Receptet hittade jag hos Hilda för ett tag sedan och fick äntligen tillfälle att testa. INFORMATION:Antal: 10-12 portioner175 °C varmluftTid: 45 minuter + kyl över nattenIngredienser:Havrebotten125 g smält smör1 1/2 dl strösocker3 1/2 dl havregryn1 1/2 dl vetemjöl1 tsk bakpulver2 msk sirap2 msk gräddeHalloncheesecake4 gelatinblad400 g frysta hallon, tinade600 g cream cheese2 1/2 dl florsocker2 dl vispgrädde1 tsk vaniljpasta (valfritt)1 lime, saftenGör så här:Sätt ugnen på 175 grader varmluft.Smält smöret och låt det svalna något. (Du kan bryna smöret för en knäckigare smak, men det är valfritt.)Blanda i resten av ingredienserna i kastrullen och rör om.Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (22–24 cm i diameter).Tryck ut smeten jämnt i formen med hjälp av en sked.Grädda i mitten av ugnen tills botten är gyllene, cirka 12–15 minuter.Låt botten svalna helt i formen.Halloncheesecake: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.Mixa hallonen och sila genom en finmaskig sil för att få en slät puré.Vispa cream cheese och florsocker med en köksassistent eller elvisp tills det blir fluffigt.Tillsätt vispgrädden, lite i taget, och vispa hela tiden. Blanda i vaniljpasta om du önskar.Häll i hallonpurén och vispa tills allt är jämnt blandat och luftigt.Pressa limesaften i en kastrull och värm snabbt upp.Lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om tills de smält helt.Ta cirka 2 dl av halloncheesecakesmeten och rör ihop med den varma gelatinblandningen.Häll sedan gelatinblandningen långsamt i resten av cheesecakesmeten, vispa på låg hastighet under tiden.Häll fyllningen över den avsvalnade havrebottnen i springformen.Täck formen med plastfolie (utan att den nuddar ytan) och ställ i kylskåp över natten.Lossa kakan försiktigt genom att dra en tunn kniv längs kanten innan du öppnar springformen. Fint att se granen från matbordet. Förrätten blev fikoncarpaccion jag nämnde i förra inlägget sen hade jag krustader med brie som smält i ugnen toppade med fikonmarmelad.Detta hade jag i carpaccion...- Färska fikon- Apelsin- Burrata- Pesto- Rostade pinjenötter Dukat för oss med nya tallrikar jag fyndade på black friday. Till huvudrätt åt vi rotfrukter rostade i honung, örtmarinerad kycklingfile med citron och en söt-syrlig kall sås. Det blev väldigt gott! Tog inga bilder på mig själv under kvällen. Men detta bar jag i fredags när vi skulle se Lucia i stallet med Stella i täten som bar kronan i år. De sjöng så fint! Jag älskar lucia!!