Under hösten har jag alltid som mest inspiration till att laga mat. Kanske beror det på att mustiga grytor och rotfrukter känns extra gott?Långkok år ju egentligen så enkelt. Man bara hackar och skär upp allt, ner i grytan och låter det sedan stå till det blir färdigt. Under tiden kan man ägna sig åt annat och det är perfekt om man ska ha gäster.När jag var barn så samlades vi många hos min farmor och farfar. Det var jag och mina två syskon, kusiner, farbror, faster och mina föräldrar. De gånger jag minns allra bäst så serverade farmor porterstek. Till den hade hon en gudomlig mörkbrun sås, kokt potatis och hennes egna vinbärsgelé samt farfars inlagda gurka. Ofta var det också kokta morötter. Vi åt alla med god aptit och steken var uppskuren i så underbart tunna skivor att den föll isär i munnen. Tänk vad mat kan framkalla minnen, jag känner fortfarande doften och ser hur vi stod i det lilla köket på rad med våra tallrikar för att hugga in medan alla pratade i mun på varandra. Det gjorde du bra farmor. Tack! Istället för porterstek så brukar jag göra portergryta och precis det åt vi till middag igår. Här kommer receptet! Ingredienser– 800 g fransyska– 1 gul lök– 2 vitlöksklyftor– 2 morötter– 50 cl porter– 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft– 2 msk kinesisk soja– 3 msk konc kalvfond- 2 msk Vinbärsgelé– 5 enbär– 1 tsk grovmald svartpeppar– 2 dl vispgrädde 40%– Maizena– salt, pepparGör så här1.Putsa köttet och skär i bitar, 3x3 cm. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och dela morötterna i grova bitar.2.Koka upp porter, saft, soja, fond, gelé enbär och peppar. Lägg i all lök och koka upp. Lägg i lite kött i taget så att kokningen inte avstannar. Lägg i slantar av morötter när ca 20 minuter av tillagningstiden återstår.3.Låt köttet småkoka under lock i ca 1,5 timme. Smaka en bit för att känna så det är mört. Häll sedan ner grädde och red av grytan med mörk maizena. Häll i kulörsoja om du vill ha grytan mörkare. Koka i 5 minuter, salta och peppra.Passar till all form av potatis eller ris. Glöm inte gelén!!